luni, 24 iunie 2013

netherlands - kinderdijk - cele 19 mori de vant

_______________________din wikipedia______________________

 Kinderdijk (Digul Copilului) este un sat parte în comuna Nieuw-Lekkerland, parte în comuna Alblasserdam, provincia Olanda de Sud, Olanda. Se afla la aproape 15 km est de Rotterdam. Kinderdijk este situat pe un polder, la confluenta râurilor Lek si Noord. Pentru drenarea polderului, s-a construit un sistem de 19 mori de vânt în jurul anului 1740. Acest grup de mori de vânt constituie cea mai mare concentrare de mori de vânt vechi din Olanda.

 Legenda În timpul Sint-Elisabethsvloed (inundatia din ziua Sfintei Elisabeta a anului 1421), Grote Hollandse Waard a fost inundat, dar polderul Alblasserwaard a ramas neinundat. Se spune ca atunci când ploaia teribila s-a domolit, cineva a venit la digul dintre aceste doua zone sa vada ce mai putea fi salvat. A vazut ca departe, plutea un leagan de lemn. Nu era nici o speranta ca ceva sa fi scapat cu viata în el, dar când s-a apropiat s-a vazut ca ceva misca înauntrul lui. Când leaganul a ajuns si mai aproape, cineva a vazut în el o pisica ce încerca sa tina leaganul în echilibru sarind încolo si încoace, în asa fel încât apa sa nu intre în leagan. În cele din urma, ajuns aproape de dig, cineva l-a pescuit si a vazut ca în el se afla un copil mic care dormea în liniste în haine uscate. În unele versiuni ale povestii, pisica tinea echilibrul leaganului înnotând în apa, pe lânga el. Aceasta poveste si legenda populara a fost publicata în engleza cu titlul „The Cat and the Cradle”.


 _____________________end din wikiopedia____________________

...a fost o zi cu ruperi de nori, de doua ori am pornit si ne-am intors din cauza ploii...in final am intrat in zona...

...merita, e un strop din istoria acestei tari, o dovada a tenacitatii cu care au luptat sa pastreze pamantul...undeva am citit ca lupta cu apa pentru pamanat nu este niciodata castigata...e ceva continuu, perpetuu......un pic de senin...
...frumos ...peisajul...
...
...a venit si soarele...
...io...
peisaj olandez...
...anno 1740...
...
...multe sunt...
...o venit acasa...
....
...se innoreaza iarasi...
...holland...
...vant...mori de vant...
...plin de lume, pe jos, pe biciclete...
...fiecare cu problemele lui...
...pescarus...
,,,nuferi...
...zbor...
...deasupra unui cuib de ...
...rata...care foarte optimista a venit la mine...sa-i dau ceva de mancare...
dezamagita ca nu aveam nimic sa-i dau...
...alt zbor...
...cu folos...ca a prins un peste...
...clar da ?!?!?!....
...gratie...
...nu-mi place de tine...
...asa ca plec...
...de departe...
...satul kinderdijk...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu